Cauta
Archives

You are currently browsing the archives for the credit ipotecar category.

Link-uri:
  • credite ipotecare
  • credite nevoi personale

Archive for the ‘credit ipotecar’ Category

Dupa creditele de consum, Bruxelles-ul pregateste o Directiva a creditelor ipotecare si a finalizat deja un document de lucru in acest sens. Acesta urmareste reglemetarea pietei creditelor ipotecare sub trei aspecte: publicitatea, standardizarea contractelor si determinarea solvabilitatii clientilor. Importanta si proportiile acestei piete, care valoreaza 50% in PIB-ul UE, au stat la baza initiativei europene.

Documentul va fi dezbatut pe parcursul lunii septembrie si va sta la baza proiectului de Directiva a creditelor ipotecare.

Expertii de la Bruxelles au stabilit, in mare, dispozitiile care vor fi incluse in directiva, in toate cele trei directii:

Publicitatea: Campaniile la diversele oferte de credit ipotecar trebuie sa mentioneze in mod expres rata dobanzii, costul total si perioada creditului, costul anual al acestuia si rata lunara.

Solvabilitatea clientului: creditorul trebuie sa evalueze bonitatea clientului pe baza informatiilor furnizate de acesta. Daca acesta nu se incadreaza in valori, iar rezultatul de evaluare a bonitatii este negativ, creditorul va refuza acordarea creditului ipotecar. Totodata, acesta va informa clientul asupra motivelor refuzului.

Standardizarea contractelor: Aceasta are drept scop o mai mare transparenta a creditului ipotecar. Printr-o fisa cu informatii standardizate, persoanele care doresc sa contracteze un astfel de imprumut vor putea compara usor si eficient ofertele mai multor institutii financiare.

Viitoarea directiva va reglementa si activitatea brokerilor de credite ipotecare. Acestia vor fi inregistrati de catre un organism competent, care le va superviza activitatea. Autoritatile de supraveghere din diverse tari vor putea colabora, in sensul facilitarii activitatii desfasurate de brokeri in afara tarii de origine a acestora. Aceasta ar putea fi o etapa preliminara liberalizarii creditului ipotecar in interiorul Uniunii Europene.

Aplicati online pentru un credit “prima casa” sau credit ipotecar standard. Raspunsul este imediat. Va stam la dispozitie si va oferim consultanta financiara de calitate dar si gratuita.

Asociatia Romana a Bancilor (ARB) a facut cunoscute doleantele bancherilor referitoare la revizuirea Regulamentului privind creditarea populatiei. Presedintele ARB Radu Gratian Ghetea a declarat la Forumul Bancar Roman ca Asociatia va propune BNR revizuirea Regulamentului nr.11 din 19 august , pentru a facilita relansarea creditului imobiliar. “Dupa ce am facut ajustarile impuse de regulament, am observat ca foarte putine persoane se mai pot califica pentru un credit ipotecar”, a semnalat Ghetea.

Pe de alta parte, Banca Nationala nu se grabaste sa dea curs solicitarii ARB. Prim viceguvernatorul BNR Florin Georgescu a precizat ca e nevoie de ceva mai mult timp pentru a vedea daca reducerea creditarii se datoreaza intr-adevar noilor norme BNR. “Este usor sa spui ca nu te lasa doctorul sa manânci, dar poate tu nu ai bani în buzunar sa manânci. Va trebui sa vedem cat din reducerea creditarii este datorata crizei financiare si cat normelor noastre”, a explicat Florin Georgescu.

Semnalul de alarma a fost tras dupa ce in luna octombrie creditele acordate persoanelor fizice si juridice au scazut cu 0,6%. Totusi, aceasta luna nu este intru totul relevanta, intrucat in primele 20 de zile bancile au lucrat dupa vechile norme de creditare.

Principala preocupare a ARB sunt creditele ipotecare, cel mai mult afectate de Regulamentul in vigoare. Acesta impune stabilirea gradului maxim de indatorare a clientilor in mod diferentiat, de altfel, acesta fiind redus in medie cu 5 puncte procentuale. Nivelul maxim de indatorare admis este calculat in functie de categoria de clientela, destinatia creditului (de consum sau ipotecar), tipul creditului (defalcat in functie de moneda de exprimare sau de indexare), tipul dobanzii, comportametul clientului. In plus, se vor analiza riscul valutar, riscul de rata a dobanzii, precum si de majorare a costului creditului.

Capacitatea de rambursare a imprumutului este calculata, potrivit noilor norme, pe baza nivelului veniturilor considerate eligibile de catre insitutia de creditare, dar acesta nu poate depasi mai mult de 20% pe cel din anul anterior.

BNR a decis sa analizeze normele de creditare in luna ianuarie a anului viitor.

Link-uri:
  • credite ipotecare
  • credite nevoi personale