Cauta
Archives

You are currently browsing the archives for the ansambluri rezidentiale category.

Link-uri:
  • credite ipotecare
  • credite nevoi personale

Archive for the ‘ansambluri rezidentiale’ Category

Dezvoltatorii participanti la Targul Imobiliar National desfasurat in perioada 24-27 septembrie , au prezentat proiecte nu prea incurajatoare pentru cei care sperau sa cumpere o locuinta la un pret mai mic. Investitorii imobiliari anunta ca preturile au atins un nivel mimim si ca nu mai au unde sa mai scada.

“Clientii au inceput sa inteleaga ca preturile nu mai au unde sa scada, iar piata imobiliara incepe sa se stabilizeze”, a declarat Asher Lax, director de marketing si vanzari la Adama. Acesta apreciaza ca pretul corect pentru un apartament in Bucuresti in zone precum Titan sau Ghencea este de 900 de euro pe metru patrat construit. Preturile sub acest nivel nu reflecta costul real al locuintelor, iar calitatea ofertelor mai ieftine este indoielnica, sustine Asher Lax. Mai mult, ca urmare a cresterii cererii de locuinte noi, preturile vor evolua, inregistrand si ele cresteri de 10-20%.

“Piata a atins o limita”, afirma si Ion Catutoiu, consultant imobiliar. “Preturile nu vor scadea pe piata. Cine spune ca vor scadea vrea sa vina cu niste boom-uri” – este de parere si presedintele Platinum Group Valentin Tanase. Ofertele de 500 de euro pe metru patrat reprezinta proiecte nefezabile, intrucat acesta este chiar pretul de cost. De altfel, dezvoltatorii nu-si pot permite sa coboare preturile prea mult pentru ca nici nu ar acoperi  costurile terenurilor cumparate la preturi ridicate anul trecut. Jucatorii de pe piata imobiliara nu-si pot permite sa iasa in pierdere.

Ceea ce este mai surprinzator e totusi opinia unor dezvoltatori ca puterea de cumparare a romanilor se ridica la nivelul preturilor actuale. Din contra, asa cum arata un studiu al Colliers, pe piata de real-estate din Bucuresti s-au vandut in primele sase luni ale anului doar 515 apartamente noi si nici toamna nu este bogata in tranzactii.

“Am vandut 5 apartamente la targ, dar este vorba despre discutii care au inceput cu ceva vreme in urma. La un targ nu vine lumea ca sa cumpere, ci ca sa se familiarizeze cu proiectele”, explica Florin Tanase, reprezentantul proiectului Platinum Towers dezvoltat in cartierul Vitan din Bucuresti. Totusi, cifrele de pe piata investitiilor imobiliare din Romania pe semestrul doi din ar trebui sa dea de gandit. Cu o valoare de 12 milioane de euro, aceasta piata a inregistrat o scadere de 98,3%  fata de anul trecut.

Proiectele rezidentiale vor avea de suferit de pe urma atitudinii tot mai rezervate a bancilor cu privire la acordarea creditelor in acest sector. Bancile au devenit mai reticente in a finanta ansambluri rezidentiale, ferindu-se mai ales de proiecte de amploare si examinand mult mai exigent dosarele dezvoltatorilor. Pe fondul de stagnare si incertitudine de pe piata imobiliara, lansarea de noi proiecte este improbabila, cu atat mai mult cu cat creditorii analizeaza mai atent riscul de faliment al companiilor. Mai mult, preferinta bancilor se indreapta acum catre cladirile comerciale sau de birouri. Principalii “vinovati” sunt cumparatorii, care asteapta o scadere a preturilor pentru a-si cumpara o locuinta mai ieftina.

Previziunile pentru nu sunt mai bune, o revenire a pietei fiind estimata abia pentru . “Vom finaliza aceste investitii aprobate, dar nu incepem alte proiecte nici anul viitor, daca actualele conditii din piata nu se vor imbunatati. Am putea finanta daca va fi o cerere mare, insa vom fi prudenti”, anunta Marinel Burduja, prim-vicepresedintele Raiffeisen Bank. In prezent, RB a anulat si finantarile proiectelor planuite pentru finalul acestei veri, in valoare de 600 milioane de euro. Finantarile de proiecte imobiliare nu reprezinta in prezent mai mult de 20% din portofoliul de credite al bancii. De altfel, 60% din totalul acestor finantari se indreapta catre cladiri de birouri sau suprafete comerciale.

Raiffeisen Bank nu este un caz izolat. Tendinta e semnalata la toate bancile din tara. Analistii economici argumenteaza ca bancile-mama si-au redus liniile de finantare pe termen mediu si lung, iar pe termen scurt, acestea se confrunta cu lipsa de lichiditati.

Totusi, avand in vedere boom-ul imobiliar din ultimii ani, analistii sunt de parere ca pentru moment este vorba nu de un regres, ci de o corectie a pietei. „Consecintele restrictiilor impuse de banci vor fi ca se va construi mai bine si vor fi evitate scandalurile. Nu inseamna ca se va micsora numarul de proiecte, ci inseamna fie ca dezvoltatorii neseriosi vor deveni seriosi, fie ca vor disparea cei neseriosi de pe piata, o piata in care concurenta este inca mica“, explica Ion Radu Zilisteanu, purtatorul de cuvint al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare. Ramane de vazut daca aceasta corectie la nivelul pietei imobiliare nu va degenera, din cauza crizei, intr-un blocaj cu o durata mai lunga.

Link-uri:
  • credite ipotecare
  • credite nevoi personale