Cauta
Archives

You are currently browsing the archives for the programul Prima Casa category.

Link-uri:
  • credite ipotecare
  • credite nevoi personale

Archive for the ‘programul Prima Casa’ Category

Dupa trei experiente mai mult sau mai putin de succes, Prima Casa 4 nu a mai trezit interesul decat unui numar mic de banci, care coincid, insa, cu principalii creditori din programele anterioare.

Prima Casa 4 demareaza asadar cu doar patru unitati bancare inscrise in program si un deadline presant – inceputul lunii iulie – pentru cele care mai doresc sa semneze protocolul. Initial, 12 banci si-au manifestat interesul de a participa la program.
Nu sunt insa motive de ingrijorare, sustin specialistii, pentru ca avem de-a face cu principalii finantatori din editiile precedente ale programului, care au acoperit 87-88% din intreaga cerere de pana acum.

Pionierii Primei Case 4 sunt BCR, BRD, CEC si Alpha Bank. Dintre acestia, BCR si BRD au avut intotdeauna cel mai mare plafon din program, iar CEC si Alpha Bank se afla si ele printre primele 10 banci cu cele mai mari plafoane alocate.

La BCR, care a acordat deja primul credit prin Prima Casa 4, soldul creditelor acordate pana in prezent prin acest program este de 600 milioane de euro. Dobanda Bancii Comerciale pentru acest tip de imprumut este de 3,75% + Euribor la 3 luni pentru cei care au un istoric cu institutia, respectiv 3,95% + Euribor la 3 luni, pentru cei care nu au mai colaborat pana acum cu banca.

O explicatie la reticenta bancilor in a face experienta noii etape din Prima Casa, ar putea fi impartirea riscului de nerambursare cu statul, conditie care nu se impunea pana acum. Diferenta este ca in prezent, statul garanteaza doar 50% si nu 100% din imprumut, restul de 50% fiind garantat de banca.

In plus, bancile care oricum nu au reusit sa obtina decat un portofoliu mic de clienti prin intermediul programului, au renuntat pur si simplu sa mai faca o noua experienta, probabil similara.

Raiffeisen Bank se numara printre marile semne de intrebare in ceea ce priveste participantii la Prima Casa 4. Banca nu a decis inca daca se va inscrie sau nu in program, urmand sa analizeze impactul pe care il va avea asupra institutiei participarea sa.

De altfel, pana pe 20 iunie, Reiffeisen a avut propria sa versiune de tip Prima Casa, un produs cu numele “Prima Ta Locuinta in Euro” ce a functionat ca alternativa pentru clientii care aveau deja un dosar depus in timp ce programul Prima Casa era blocat. Pentru acest credit, banca a stabilit o dobanda de 4,3%, un avans minim de 15% si un valoare maxima a creditului de 200.000 euro.

CEC Bank, Millennium Bank si ING Bank au lansat si ele produse similare creditului Prima Casa. CEC si Millennium cer un avans de 10% si impun o marja de 4% , respectiv 5% peste Euribor. Varianta ING functioneaza inca din , cu un avans de 25% si o dobanda de 4,25% plus Euribor calculat la 3 luni.

Pe 20 mai, Guvernul a aprobat programul “Prima Casa”, prin care romanii care nu detin nicio proprietate isi vor putea cumpara prima lor locuinta. Din momentul in care va deveni functional, programul va sustine acordarea de credite ipotecare cu o valoare de maximum 60.000 de euro, pentru locuinte vechi sau noi. In aceste conditii, Prima Casa ar putea fi o gura de oxigen pentru dezvoltatorii imobiliari, confruntati cu scaderea numarului de cereri din partea potentialilor cumparatori.

Ministrul Gheorghe Pogea a precizat, de altfel, ca proiectul are o dubla miza: sociala si economica. Pentru dezvoltatori si institutii de creditare, el va insemna deblocarea si chiar relansarea pietei imobiliare, ca si creditelor. Pentru persoanele fizice care aspira la achizitionarea propriei locuinte, Prima Casa va insemna facilitarea accesului la creditul ipotecar, intr-un moment in care conditiile de creditare sunt extrem de aspre.

Programul stabileste ca nivel maxim al imprumutului suma de 60.000 de euro, insa nu limiteaza valoarea totala a achizitiei. Daca pretul locuintei depaseste 60.000 de euro, restul va fi platit sub forma de avans de catre cumparator. O alta conditie este ca acesta sa nu aiba niciun alt credit in derulare.

Programul se va derula prin intermediul bancilor care vor dori sa participe si care vor indeplini anumite criterii de eligibilitate. Printre acestea, se numara: costul creditarii, reteaua de distributie in teritoriu, durata de aprobare a creditului, avansul solicitat beneficiarului. Intrucat ipoteca este garantata de Stat, va fi mai simplu pentru banci sa acorde aceste imprumuturi. Valoarea totala a creditelor pentru achizitionarea de locuinte va fi, conform declaratiilor premierului Emil Boc, de 1 miliard de euro.

Un instrument cheie in derularea programului il va avea Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, al carui obiect de activitate va fi astfel extins pentru a putea garanta inclusiv creditele ipotecare.

In limita sumei garantate, cumparatorii se vor orienta in general catre garsoniere si apartamente cu doua camere. Pentru un apartament cu trei camere, un cumparator va mai scoate din buzunar aproximativ 20.000 de euro. Concurenta intre blocurile vechi si cele din ansamblurile noi va fi cu atat mai mare cu cat tendinta este ca diferenta de preturi intre acestea sa fie destul de mica.

Link-uri:
  • credite ipotecare
  • credite nevoi personale