Cauta
Archives

You are currently browsing the Credit ipotecar blog archives for November, 2008.

Archive for November, 2008

Asociatia Romana a Bancilor (ARB) a facut cunoscute doleantele bancherilor referitoare la revizuirea Regulamentului privind creditarea populatiei. Presedintele ARB Radu Gratian Ghetea a declarat la Forumul Bancar Roman ca Asociatia va propune BNR revizuirea Regulamentului nr.11 din 19 august 2008, pentru a facilita relansarea creditului imobiliar. “Dupa ce am facut ajustarile impuse de regulament, am observat ca foarte putine persoane se mai pot califica pentru un credit ipotecar”, a semnalat Ghetea.

Pe de alta parte, Banca Nationala nu se grabaste sa dea curs solicitarii ARB. Prim viceguvernatorul BNR Florin Georgescu a precizat ca e nevoie de ceva mai mult timp pentru a vedea daca reducerea creditarii se datoreaza intr-adevar noilor norme BNR. “Este usor sa spui ca nu te lasa doctorul sa manânci, dar poate tu nu ai bani în buzunar sa manânci. Va trebui sa vedem cat din reducerea creditarii este datorata crizei financiare si cat normelor noastre”, a explicat Florin Georgescu.

Semnalul de alarma a fost tras dupa ce in luna octombrie creditele acordate persoanelor fizice si juridice au scazut cu 0,6%. Totusi, aceasta luna nu este intru totul relevanta, intrucat in primele 20 de zile bancile au lucrat dupa vechile norme de creditare.

Principala preocupare a ARB sunt creditele ipotecare, cel mai mult afectate de Regulamentul in vigoare. Acesta impune stabilirea gradului maxim de indatorare a clientilor in mod diferentiat, de altfel, acesta fiind redus in medie cu 5 puncte procentuale. Nivelul maxim de indatorare admis este calculat in functie de categoria de clientela, destinatia creditului (de consum sau ipotecar), tipul creditului (defalcat in functie de moneda de exprimare sau de indexare), tipul dobanzii, comportametul clientului. In plus, se vor analiza riscul valutar, riscul de rata a dobanzii, precum si de majorare a costului creditului.

Capacitatea de rambursare a imprumutului este calculata, potrivit noilor norme, pe baza nivelului veniturilor considerate eligibile de catre insitutia de creditare, dar acesta nu poate depasi mai mult de 20% pe cel din anul anterior.

BNR a decis sa analizeze normele de creditare in luna ianuarie a anului viitor.

Proiectele rezidentiale vor avea de suferit de pe urma atitudinii tot mai rezervate a bancilor cu privire la acordarea creditelor in acest sector. Bancile au devenit mai reticente in a finanta ansambluri rezidentiale, ferindu-se mai ales de proiecte de amploare si examinand mult mai exigent dosarele dezvoltatorilor. Pe fondul de stagnare si incertitudine de pe piata imobiliara, lansarea de noi proiecte este improbabila, cu atat mai mult cu cat creditorii analizeaza mai atent riscul de faliment al companiilor. Mai mult, preferinta bancilor se indreapta acum catre cladirile comerciale sau de birouri. Principalii “vinovati” sunt cumparatorii, care asteapta o scadere a preturilor pentru a-si cumpara o locuinta mai ieftina.

Previziunile pentru 2009 nu sunt mai bune, o revenire a pietei fiind estimata abia pentru 2010. “Vom finaliza aceste investitii aprobate, dar nu incepem alte proiecte nici anul viitor, daca actualele conditii din piata nu se vor imbunatati. Am putea finanta daca va fi o cerere mare, insa vom fi prudenti”, anunta Marinel Burduja, prim-vicepresedintele Raiffeisen Bank. In prezent, RB a anulat si finantarile proiectelor planuite pentru finalul acestei veri, in valoare de 600 milioane de euro. Finantarile de proiecte imobiliare nu reprezinta in prezent mai mult de 20% din portofoliul de credite al bancii. De altfel, 60% din totalul acestor finantari se indreapta catre cladiri de birouri sau suprafete comerciale.

Raiffeisen Bank nu este un caz izolat. Tendinta e semnalata la toate bancile din tara. Analistii economici argumenteaza ca bancile-mama si-au redus liniile de finantare pe termen mediu si lung, iar pe termen scurt, acestea se confrunta cu lipsa de lichiditati.

Totusi, avand in vedere boom-ul imobiliar din ultimii ani, analistii sunt de parere ca pentru moment este vorba nu de un regres, ci de o corectie a pietei. „Consecintele restrictiilor impuse de banci vor fi ca se va construi mai bine si vor fi evitate scandalurile. Nu inseamna ca se va micsora numarul de proiecte, ci inseamna fie ca dezvoltatorii neseriosi vor deveni seriosi, fie ca vor disparea cei neseriosi de pe piata, o piata in care concurenta este inca mica“, explica Ion Radu Zilisteanu, purtatorul de cuvint al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare. Ramane de vazut daca aceasta corectie la nivelul pietei imobiliare nu va degenera, din cauza crizei, intr-un blocaj cu o durata mai lunga.