Credit ipotecar

Pe 20 mai, Guvernul a aprobat programul “Prima Casa”, prin care romanii care nu detin nicio proprietate isi vor putea cumpara prima lor locuinta. Din momentul in care va deveni functional, programul va sustine acordarea de credite ipotecare cu o valoare de maximum 60.000 de euro, pentru locuinte vechi sau noi. In aceste conditii, Prima Casa ar putea fi o gura de oxigen pentru dezvoltatorii imobiliari, confruntati cu scaderea numarului de cereri din partea potentialilor cumparatori.

Ministrul Gheorghe Pogea a precizat, de altfel, ca proiectul are o dubla miza: sociala si economica. Pentru dezvoltatori si institutii de creditare, el va insemna deblocarea si chiar relansarea pietei imobiliare, ca si creditelor. Pentru persoanele fizice care aspira la achizitionarea propriei locuinte, Prima Casa va insemna facilitarea accesului la creditul ipotecar, intr-un moment in care conditiile de creditare sunt extrem de aspre.

Programul stabileste ca nivel maxim al imprumutului suma de 60.000 de euro, insa nu limiteaza valoarea totala a achizitiei. Daca pretul locuintei depaseste 60.000 de euro, restul va fi platit sub forma de avans de catre cumparator. O alta conditie este ca acesta sa nu aiba niciun alt credit in derulare.

Programul se va derula prin intermediul bancilor care vor dori sa participe si care vor indeplini anumite criterii de eligibilitate. Printre acestea, se numara: costul creditarii, reteaua de distributie in teritoriu, durata de aprobare a creditului, avansul solicitat beneficiarului. Intrucat ipoteca este garantata de Stat, va fi mai simplu pentru banci sa acorde aceste imprumuturi. Valoarea totala a creditelor pentru achizitionarea de locuinte va fi, conform declaratiilor premierului Emil Boc, de 1 miliard de euro.

Un instrument cheie in derularea programului il va avea Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, al carui obiect de activitate va fi astfel extins pentru a putea garanta inclusiv creditele ipotecare.

In limita sumei garantate, cumparatorii se vor orienta in general catre garsoniere si apartamente cu doua camere. Pentru un apartament cu trei camere, un cumparator va mai scoate din buzunar aproximativ 20.000 de euro. Concurenta intre blocurile vechi si cele din ansamblurile noi va fi cu atat mai mare cu cat tendinta este ca diferenta de preturi intre acestea sa fie destul de mica.