Credit ipotecar

Dezvoltatorii participanti la Targul Imobiliar National desfasurat in perioada 24-27 septembrie 2009, au prezentat proiecte nu prea incurajatoare pentru cei care sperau sa cumpere o locuinta la un pret mai mic. Investitorii imobiliari anunta ca preturile au atins un nivel mimim si ca nu mai au unde sa mai scada.

“Clientii au inceput sa inteleaga ca preturile nu mai au unde sa scada, iar piata imobiliara incepe sa se stabilizeze”, a declarat Asher Lax, director de marketing si vanzari la Adama. Acesta apreciaza ca pretul corect pentru un apartament in Bucuresti in zone precum Titan sau Ghencea este de 900 de euro pe metru patrat construit. Preturile sub acest nivel nu reflecta costul real al locuintelor, iar calitatea ofertelor mai ieftine este indoielnica, sustine Asher Lax. Mai mult, ca urmare a cresterii cererii de locuinte noi, preturile vor evolua, inregistrand si ele cresteri de 10-20%.

“Piata a atins o limita”, afirma si Ion Catutoiu, consultant imobiliar. “Preturile nu vor scadea pe piata. Cine spune ca vor scadea vrea sa vina cu niste boom-uri” – este de parere si presedintele Platinum Group Valentin Tanase. Ofertele de 500 de euro pe metru patrat reprezinta proiecte nefezabile, intrucat acesta este chiar pretul de cost. De altfel, dezvoltatorii nu-si pot permite sa coboare preturile prea mult pentru ca nici nu ar acoperi  costurile terenurilor cumparate la preturi ridicate anul trecut. Jucatorii de pe piata imobiliara nu-si pot permite sa iasa in pierdere.

Ceea ce este mai surprinzator e totusi opinia unor dezvoltatori ca puterea de cumparare a romanilor se ridica la nivelul preturilor actuale. Din contra, asa cum arata un studiu al Colliers, pe piata de real-estate din Bucuresti s-au vandut in primele sase luni ale anului doar 515 apartamente noi si nici toamna nu este bogata in tranzactii.

“Am vandut 5 apartamente la targ, dar este vorba despre discutii care au inceput cu ceva vreme in urma. La un targ nu vine lumea ca sa cumpere, ci ca sa se familiarizeze cu proiectele”, explica Florin Tanase, reprezentantul proiectului Platinum Towers dezvoltat in cartierul Vitan din Bucuresti. Totusi, cifrele de pe piata investitiilor imobiliare din Romania pe semestrul doi din 2009 ar trebui sa dea de gandit. Cu o valoare de 12 milioane de euro, aceasta piata a inregistrat o scadere de 98,3%  fata de anul trecut.