Credit ipotecar

Dupa creditele de consum, Bruxelles-ul pregateste o Directiva a creditelor ipotecare si a finalizat deja un document de lucru in acest sens. Acesta urmareste reglemetarea pietei creditelor ipotecare sub trei aspecte: publicitatea, standardizarea contractelor si determinarea solvabilitatii clientilor. Importanta si proportiile acestei piete, care valoreaza 50% in PIB-ul UE, au stat la baza initiativei europene.

Documentul va fi dezbatut pe parcursul lunii septembrie si va sta la baza proiectului de Directiva a creditelor ipotecare.

Expertii de la Bruxelles au stabilit, in mare, dispozitiile care vor fi incluse in directiva, in toate cele trei directii:

Publicitatea: Campaniile la diversele oferte de credit ipotecar trebuie sa mentioneze in mod expres rata dobanzii, costul total si perioada creditului, costul anual al acestuia si rata lunara.

Solvabilitatea clientului: creditorul trebuie sa evalueze bonitatea clientului pe baza informatiilor furnizate de acesta. Daca acesta nu se incadreaza in valori, iar rezultatul de evaluare a bonitatii este negativ, creditorul va refuza acordarea creditului ipotecar. Totodata, acesta va informa clientul asupra motivelor refuzului.

Standardizarea contractelor: Aceasta are drept scop o mai mare transparenta a creditului ipotecar. Printr-o fisa cu informatii standardizate, persoanele care doresc sa contracteze un astfel de imprumut vor putea compara usor si eficient ofertele mai multor institutii financiare.

Viitoarea directiva va reglementa si activitatea brokerilor de credite ipotecare. Acestia vor fi inregistrati de catre un organism competent, care le va superviza activitatea. Autoritatile de supraveghere din diverse tari vor putea colabora, in sensul facilitarii activitatii desfasurate de brokeri in afara tarii de origine a acestora. Aceasta ar putea fi o etapa preliminara liberalizarii creditului ipotecar in interiorul Uniunii Europene.