Credit ipotecar

Asociatia Romana a Bancilor (ARB) a facut cunoscute doleantele bancherilor referitoare la revizuirea Regulamentului privind creditarea populatiei. Presedintele ARB Radu Gratian Ghetea a declarat la Forumul Bancar Roman ca Asociatia va propune BNR revizuirea Regulamentului nr.11 din 19 august 2008, pentru a facilita relansarea creditului imobiliar. “Dupa ce am facut ajustarile impuse de regulament, am observat ca foarte putine persoane se mai pot califica pentru un credit ipotecar”, a semnalat Ghetea.

Pe de alta parte, Banca Nationala nu se grabaste sa dea curs solicitarii ARB. Prim viceguvernatorul BNR Florin Georgescu a precizat ca e nevoie de ceva mai mult timp pentru a vedea daca reducerea creditarii se datoreaza intr-adevar noilor norme BNR. “Este usor sa spui ca nu te lasa doctorul sa manânci, dar poate tu nu ai bani în buzunar sa manânci. Va trebui sa vedem cat din reducerea creditarii este datorata crizei financiare si cat normelor noastre”, a explicat Florin Georgescu.

Semnalul de alarma a fost tras dupa ce in luna octombrie creditele acordate persoanelor fizice si juridice au scazut cu 0,6%. Totusi, aceasta luna nu este intru totul relevanta, intrucat in primele 20 de zile bancile au lucrat dupa vechile norme de creditare.

Principala preocupare a ARB sunt creditele ipotecare, cel mai mult afectate de Regulamentul in vigoare. Acesta impune stabilirea gradului maxim de indatorare a clientilor in mod diferentiat, de altfel, acesta fiind redus in medie cu 5 puncte procentuale. Nivelul maxim de indatorare admis este calculat in functie de categoria de clientela, destinatia creditului (de consum sau ipotecar), tipul creditului (defalcat in functie de moneda de exprimare sau de indexare), tipul dobanzii, comportametul clientului. In plus, se vor analiza riscul valutar, riscul de rata a dobanzii, precum si de majorare a costului creditului.

Capacitatea de rambursare a imprumutului este calculata, potrivit noilor norme, pe baza nivelului veniturilor considerate eligibile de catre insitutia de creditare, dar acesta nu poate depasi mai mult de 20% pe cel din anul anterior.

BNR a decis sa analizeze normele de creditare in luna ianuarie a anului viitor.