Credit ipotecar

Proiectele rezidentiale vor avea de suferit de pe urma atitudinii tot mai rezervate a bancilor cu privire la acordarea creditelor in acest sector. Bancile au devenit mai reticente in a finanta ansambluri rezidentiale, ferindu-se mai ales de proiecte de amploare si examinand mult mai exigent dosarele dezvoltatorilor. Pe fondul de stagnare si incertitudine de pe piata imobiliara, lansarea de noi proiecte este improbabila, cu atat mai mult cu cat creditorii analizeaza mai atent riscul de faliment al companiilor. Mai mult, preferinta bancilor se indreapta acum catre cladirile comerciale sau de birouri. Principalii “vinovati” sunt cumparatorii, care asteapta o scadere a preturilor pentru a-si cumpara o locuinta mai ieftina.

Previziunile pentru 2009 nu sunt mai bune, o revenire a pietei fiind estimata abia pentru 2010. “Vom finaliza aceste investitii aprobate, dar nu incepem alte proiecte nici anul viitor, daca actualele conditii din piata nu se vor imbunatati. Am putea finanta daca va fi o cerere mare, insa vom fi prudenti”, anunta Marinel Burduja, prim-vicepresedintele Raiffeisen Bank. In prezent, RB a anulat si finantarile proiectelor planuite pentru finalul acestei veri, in valoare de 600 milioane de euro. Finantarile de proiecte imobiliare nu reprezinta in prezent mai mult de 20% din portofoliul de credite al bancii. De altfel, 60% din totalul acestor finantari se indreapta catre cladiri de birouri sau suprafete comerciale.

Raiffeisen Bank nu este un caz izolat. Tendinta e semnalata la toate bancile din tara. Analistii economici argumenteaza ca bancile-mama si-au redus liniile de finantare pe termen mediu si lung, iar pe termen scurt, acestea se confrunta cu lipsa de lichiditati.

Totusi, avand in vedere boom-ul imobiliar din ultimii ani, analistii sunt de parere ca pentru moment este vorba nu de un regres, ci de o corectie a pietei. „Consecintele restrictiilor impuse de banci vor fi ca se va construi mai bine si vor fi evitate scandalurile. Nu inseamna ca se va micsora numarul de proiecte, ci inseamna fie ca dezvoltatorii neseriosi vor deveni seriosi, fie ca vor disparea cei neseriosi de pe piata, o piata in care concurenta este inca mica“, explica Ion Radu Zilisteanu, purtatorul de cuvint al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare. Ramane de vazut daca aceasta corectie la nivelul pietei imobiliare nu va degenera, din cauza crizei, intr-un blocaj cu o durata mai lunga.